SFRB asi bude čerpat peníze z projektu určeného na rozvoj měst

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) by mohl v budoucnu čerpat peníze z evropského projektu na rozvoj měst JESSICA. Příští rok by tak mohl získat 24 milionů eur (zhruba 600 milionů korun) ze strukturálních fondů EU. Peníze mají sloužit na opravy bytových domů v lokalitách hrozících sociálním vyloučením. Počítá s tím poslanecká novela, kterou dnes schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Podmínky půjček i záruk prostřednictvím programu Jessica jsou podle tvůrců novely výhodnější než běžné tržní nabídky. Příjemci mají například nižší úrokové sazby nebo delší doby splatnosti. Na druhé straně musí jejich investiční záměry zapadat do vymezených oblastí veřejného zájmu. V příštím finančním období by fond takto mohl získat až dvě miliardy korun, řekla senátorům spoluautorka novely Zdeňka Horníková (ODS).

Novela má SFRB také umožnit vytvoření fondu rozvoje měst, aby mohl dosáhnout také na prostředky Evropské investiční banky (EIB). S její pomocí by pak mohl zdvojnásobit objem financí na investiční podporu bydlení, podotkla Horníková. Někteří senátoři se ale obávali, že by nové možnosti fondu představovaly další tunel. Jaroslav Kubera (ODS) neúspěšně navrhoval zamítnutí novely.

Fond by měl pokračovat ve financování oprav panelových domů. Nově už by však neposkytoval nenávratné dotace k úrokovým sazbám, ale nabízel by nízkoúročené úvěry s možností rozložení splácení až na 30 let.

V připravovaném znění programu Panel 2013+ fond navrhuje poskytnout úvěr až do 90 procent uznatelných nákladů, zatímco dotace byly většinou do 30 procent nákladů a příjemce podpory musel zbytek financovat z vlastních zdrojů.

Novela zákona proto rozšiřuje účel fondu bydlení z podpory rozvoje bydlení nově o udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů. Mění se také dosavadní ustanovení, že fond hospodaří pouze s majetkem státu. Nově by mohl hospodařit s vlastním i cizím majetkem, tedy i s penězi z Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK