Geithner: Na možnou manipulaci se sazbou Libor jsem upozorňoval

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. července (ČTK) - Americký ministr financí Timothy Geithner obhajuje svůj postoj ze začátku finanční krize, kdy poprvé zaznamenal, že globální banky mohou manipulovat s klíčovou sazbou Libor. Geithner, který byl v té době prezidentem Federální rezervní banky (Fed) v New Yorku, tehdy upozornil úřady v Británii a zároveň navrhl šest způsobů, jak proces stanovování sazby změnit.

Geithner v rozhovoru s televizní stanicí CNBC řekl, že jednal rychle a v souladu s možnostmi, které tehdy měl. V roce 2008 poslal e-mail britské bankovní asociaci a nastínil v něm obavy, že banky mohou se sazbou Libor manipulovat. Zároveň zalarmoval regulační orgány v USA.

"My jsme udělali to správné a nezbytné. Udělali jsme to dobře a udělali jsme to včas," podotkl Geithner na okraj konference Institutional Investor Delivering Alpha.

Londýnská mezibankovní nabízená sazba, jak zní celý název sazby Libor, ovlivňuje výši úroků u celé řady půjček. Manipulace s ní tak pravděpodobně ovlivnila výši poplatků v řádu miliard dolarů. Libor je průměrnou úrokovou sazbou, kterou si na základě svých odhadů stanovují vybrané banky v Londýně. Tento proces nyní zkoumají regulační orgány.

Geithner se vyjadřoval i k vyhlídkám ekonomiky, k nimž řekl, že podporuje sérii zásadních reforem. Za hrozbu přitom označil neschopnost amerických politiků dohodnout se na zvýšení stropu pro zadlužení. Na konci roku by tak mohly nastoupit automatické rozpočtové škrty, což představuje podle Geithnera značné riziko.

Ministr řekl, že pokud budou pokračovat daňové úlevy pro bohaté, které zavedl ještě prezident George Bush mladší, budou muset Spojené státy najít bilion dolarů (více než 20 bilionů Kč), aby pokryly výdaje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK