Bernanke: Fed pomohl ekonomice dostat se z hluboké recese

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. července (ČTK) - Dosavadní kroky americké centrální banky (Fed) pomohly tamní ekonomice dostat se z hluboké recese. Členům kongresového výboru to dnes řekl šéf Fedu Ben Bernanke. Hospodářské oživení je sice slabé, možnosti Fedu jsou ale podle Bernankeho jen omezené. Bernanke také ostře kritizoval návrh republikánských poslanců, aby měl Kongres možnost přezkoumávat měnová rozhodnutí Fedu.

"Já bych neřekl, že zde není patrný žádný pokrok. Oživení je slabší, než bychom si přáli, pokrok je ale zcela zjevný," řekl Bernanke členům sněmovního výboru pro finanční služby, kterým předložil pololetní zprávu o měnové politice. V úterý stejný materiál předložil také členům bankovnímu výboru Senátu.

Bernanke strávil část debaty obhajobou dvou kol takzvaného kvantitativního uvolňování, k nimž Fed přistoupil od začátku finanční krize a v jejichž rámci kupoval vybraná aktiva, převážně státní dluhopisy. Za to sklidil kritiku hlavně od republikánů, i když podle něj krok banky pomohl snížit úrokové sazby hypoték a dalších úvěrů.

Bernanke se během slyšení ohradil i proti návrhu, aby měl Kongres možnost přezkoumávat měnová rozhodnutí Fedu. Takové snahy podle Bernankeho ohrožují nezávislost centrální banky. Návrh zákona o auditu Fedu prosazuje hlavně republikán Ron Paul.

"To je důvod k vážným obavám, protože existuje spousta důkazů, že nezávislá centrální banka, která rozhoduje pouze na základně ekonomických poznatků, a nikoli na základě politického tlaku, dlouhodobě zajistí nižší inflaci a lepší ekonomické výsledky," řekl Bernanke. Scénář, podle něhož by mohli do rozhodování Fedu zasahovat politici, Bernanke označil za noční můru.

Texaský republikán Ron Paul ve funkci brzy skončí a podle agentury AP měl zřejmě poslední šanci podrobit Bernankeho kritice. Paul na sebe dříve upozornil například názorem, že by se měl Fed zakázat. "Biliony a biliony dolarů se tady tisknou z ničeho," postěžoval si Paul na adresu Fedu. Ten totiž v rámci dvou kol kvantitativního uvolňování musel nechat natisknout peníze, aby měl aktiva za co kupovat.

Sněmovna reprezentantů, kde mají republikáni většinu, se zřejmě bude návrhem Rona Paula zavést audit Fedu zabývat příští týden. Očekává se, že návrh projde, v Senátu ale patrně nebude mít šanci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK