Fed: Hospodářský růst v USA za poslední dva měsíce ochladl

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hospodářský růst ve Spojených státech v červnu a začátkem července ochladl a firmy ve většině částí země přijímají méně zaměstnanců. Píše se to ve zprávě s názvem Béžová kniha, kterou vydává tamní centrální banka (Fed) a která popisuje vývoj ekonomiky za období asi šesti týdnů. Tlak na růst inflace prozatím zůstává slabý, což je výsledkem slabého tlaku na růst mezd, napsal také Fed.

 

"Zprávy od většiny z dvanácti měnových distriktů Fedu ukazují, že celková ekonomická aktivita v červnu a na začátku července pokračovala jen ve slabém až umírněném růstu," konstatuje zpráva. Poznatky z Béžové knihy Fed využívá na nejbližším zasedání svého měnového výboru.

 

Slabší růst nahlásily tři měnové distrikty, a to New York, Filadelfie a Cleveland. Čtvrtý distrikt, a to richmondský, hodnotí ekonomickou aktivitu jako rozporuplnou. Ostatních osm distriktů zaznamenalo zlepšení.

 

V předchozím vydání Béžové knihy, které vyšlo 6. června, Fed hodnotil stav ekonomiky o něco příznivěji. Hospodářský růst tehdy popsal pouze jako umírněný.

 

Béžovou knihu tentokrát připravovala Federální rezervní banka v Atlantě. Vycházela přitom z informací, které byly dostupné do 9. července. Finanční trhy obsah Béžové knihy bedlivě sledují, neboť odráží poznatky podnikatelů z celých Spojených států.

 

"Úroveň zaměstnanosti se ve většině distriktů zlepšovala jen vlažným tempem," stojí ve zprávě. V předchozí Béžové knize Fed uváděl, že najímání nových zaměstnanců je stabilní nebo se mírně zvyšuje.

 

Řada ekonomů si myslí, že hospodářský růst v USA ve druhém čtvrtletí zpomalil, podle některých velmi výrazně. Tvorba nových pracovních míst ve Spojených státech během sledovaného období citelně polevila, stejně jako výroba v továrnách. Slabé jsou ale v posledních měsících i maloobchodní tržby.

 

Fed zjistil, že podniky hodnotí vyhlídky ekonomiky pořád ještě optimisticky. Některé firmy ale nové zaměstnance nyní nepřijímají, protože si nejsou jisty, jak se vláda postaví k otázce daní a výdajů. "Distrikty obecně nahlásily, že jejich kontakty zůstávají opatrně optimistické," píše se ve zprávě Fedu.

 

Federální rezervní systém, jak zní plný název americké centrální banky, se skládá z 12 Federálních rezervních bank, z nichž každá zastupuje jeden měnový distrikt. Federální rezervní banky pak mají své pobočky, kterých je celkem 25.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK