Vláda projedná zákon o obchodování s povolenkami a těžbu uranu

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Vláda dnes projedná návrh zákona o obchodování s emisními povolenkami, podle kterého by Státní fond životního prostředí (SFŽP) v příštích sedmi letech získal z výnosů prodeje povolenek zhruba 40 miliard korun. Kabinet se bude zabývat také další těžbou uranu v Rožné na Žďársku a změnou pravidel pro úvěry ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Ministři dostanou na stůl také návrh na snížení spotřební daně z nafty a novelu obchodního zákoníku.

Podle návrhu zákona by dalších asi 40 miliard Kč z výnosů prodeje emisních povolenek mohl dostat státní rozpočet. Ministerstvo životního prostředí chce významnou část výnosů využít na pokračování dotačního programu Zelená úsporám, který dříve sloužil na podporu zateplování budov či energeticky efektivních spotřebičů. Část by měla jít také na růst energetické účinnosti v průmyslu, zejména v teplárenství.

Peníze na úvěry ze Státního fondu rozvoje bydlení by podle návrhu nově měly podpořit například přestavby velkých bytů na menší. Fond bydlení má letos na úvěry na výstavbu nájemních bytů 300 milionů korun.

Snížení spotřební daně z nafty o dvě koruny za litr navrhli poslanci bývalé koaliční strany Věci veřejné. Tvrdí, že kvůli vysokým cenám nafty v Česku se poptávka přesunula do zahraničí. Po snížení daně by podle nich byl růst poptávky po naftě v Česku tak veliký, že by se inkaso zvýšilo nejméně o dvě miliardy korun. Benzinu se návrh netýká.

Cílem novely obchodního zákoníku je zlepšit platební morálku firem. Nově určuje maximální dobu splatnosti na 60 dnů a stanoví sazbu z úroku z prodlení na minimálně osm procentních bodů nad sazbou centrální banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK