Čtvrtletní zisk provozovatele restaurací KFC vzrostl o 5 procent

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Louisville 19. července (ČTK) - Zisk provozovatele restaurací s rychlým občerstvením Yum Brands Inc. v druhém čtvrtletí vzrostl o pět procent na 331 milionů USD (6,8 miliardy Kč). V Číně však firma zaznamenala nezvyklý pokles. Společnost, která vlastní řetězce KFC, Pizza Hut a Taco Bell, to oznámila v noci na dnešek.

Příjmy se zvýšily o 12 procenta na 3,2 miliardy USD. Zisk na akcii činil 69 centů, analytici očekávali zisk 70 centů na akcii.

Provozní zisk v Číně však bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů klesl o čtyři procenta. Důvodem byl růst cen komodit. Náklady firmy zvýšil i nárůst počtu non-stop provozoven a posílení služby dodávek až do domu. Ve druhé polovině roku ale Yum očekává návrat k dvoucifernému procentnímu růstu zisku v zemi.

Čína je tradičně nejziskovější divizí firmy. Yum otevřela ve čtvrtletí v Číně 160 nových provozoven a letos jich plánuje otevřít v zemi nejméně 700. Nyní má v Číně více než 3900 restaurací KFC.

Zisk v USA naopak stoupl o 26 procent. Provozní zisk zahraniční divize bez Číny a Indie se zvýšil o šest procent.

Firma potvrdila svůj předchozí výhled na celý rok, podle kterého čeká růst zisku na akcii nejméně o 12 procent. Yum provozuje přes 37.000 restaurací ve více než 110 zemích, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK