Japonské akcie díky technologickým firmám rostly, jen posílil

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. července (ČTK) - Japonské akcie dnes rostly díky obnovení důvěry v technologické společnosti, v čele s firmou Advantest, po výsledcích hospodaření americké firmy Intel. Mezi investory rovněž vzrostl zájem o rizikovější, podhodnocené tituly. Index Nikkei stoupl o 0,8 procenta na 8795,55 bodu.

Také širší index Topix dnes posílil a ukončil tak sérii ztrát, která trvala devět dní, což byla nejdelší doba propadu indexu za tři roky.

Americká společnost Intel sice snížila výhled zisku na celý rok, avšak méně, než se trhy obávaly a firma měla dobrou ziskovou marži. Zpráva vyvolala růst technologických firem v USA a zájem o tyto tituly se přelil i do Asie. Podle některých analytiků k růstu přispěly hlavně spekulanti změnami pozic. Kromě elektronického sektoru se dařilo rovněž firmám ze zpracovatelského sektoru.

Euro v Asii nepatrně posílilo vůči dolaru, avšak i nadále zůstává pod tlakem kvůli komentáři německé kancléřky Angely Merkelové, který opět obnovil obavy investorů z dluhové krize v eurozóně. Z toho těží hlavně jen, který je považován za bezpečnou investici v době nejistot.

V závěru asijského obchodování euro vůči dolaru stouplo o téměř 0,1 procenta na 1,2286 USD. K jenu kleslo o 0,1 procenta na 96,55 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 78,58 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK