Koruna stagnuje k euru i dolaru kolem středečních hodnot

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Koruna ráno posílila, zisky ale neudržela a kolem 10:40 stagnovala kolem středečních hodnot. Vůči euru si pohoršila o dva haléře na 25,29 Kč/EUR a k dolaru byla o haléř výše na 20,59 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka se koruně vstup do nového dne vydařil. "Vůči euru se dokázala přiblížit úterním maximům a testovala hladinu 25,20 Kč/EUR. Vůči americkému dolaru se dokonce koruna krátce podívala pod úroveň 20,50 Kč/USD," uvedl Novák. Vzhledem k absenci dat z domácí ekonomiky bude mít na kurz koruny dominantní vliv tržní sentiment, poznamenal.

Na týdenní maxima se dostala i společná evropská měna vůči americkému dolaru. Ranní výlet eura k úrovni 1,2323 USD/EUR však neměl dlouhého trvání, kolem 10:40 se obchodovalo na 1,2285 USD/EUR. "Náladu na trzích zlepšují firemní výsledky a také pokračující spekulace o měnovém stimulu v Číně a USA, přestože se americké centrální bance evidentně taková očekávání příliš živit nechce, míní Tomáš Vlk z Patria Finance. Středeční Béžová kniha neměla velký vliv, dodal.

Pozornost během dnešního dne bude poutat aukce francouzských a španělských dluhopisů. Odpoledne budou zveřejněny statistiky ze zámoří - pravidelné týdenní žádosti o dávky v nezaměstnanosti a dále průmyslový index z okolí Philadelphie a data z trhu nemovitostí, doplnil Novák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK