Čtvrtletní zisk Electroluxu stoupl o desetinu

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 19. července (ČTK) - Švédská společnost Electrolux zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk zhruba o desetinu na 1,26 miliardy švédských korun (3,75 miliardy Kč) díky růstu prodeje na rozvíjejících se trzích a zdražování v Severní Americe. Oznámila to dnes firma, která je největším výrobcem domácích spotřebičů v Evropě.

Tržby společnosti stouply na 27,76 miliardy švédských korun z 24,14 miliardy před rokem. Firma zaznamenala nárůst prodeje v Latinské Americe, jihovýchodní Asii i východní Evropě. V západní Evropě se sice potýkala se slabší poptávkou, ale přesto na tomto trhu zvýšila svůj podíl, napsala agentura AP.

Výrobci domácích spotřebičů nyní zápasí se stoupajícími náklady na suroviny a slabou poptávkou na vyspělých trzích, zejména v Evropě, kde jsou spotřebitelské výdaje pod tlakem v důsledku vládních úsporných opatření. Electrolux nicméně uvedl, že jeho celkové vyhlídky se během čtvrtletí nezhoršily a že poptávka na rozvíjejících se trzích zůstává silná.

Společnost potvrdila, že v letošním roce očekává stagnaci či mírný pokles poptávky na klíčovém evropském trhu. V Severní Americe by se podle ní poptávka mohla zvýšit až o dvě procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK