Cena ropy stoupla na sedmitýdenní maximum kvůli Blízkému východu

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. července (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes vyšplhala na sedmitýdenní maximum nad 106 dolarů za barel, protože růst napětí na Blízkém východě obnovil obavy investorů ohledně dodávek suroviny z tohoto regionu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu obvinil Írán z krvavého útoku na autobus s izraelskými turisty na letišti v bulharském letovisku Burgas a současně slíbil tvrdou odpověď.

Cena ropy Brent dopoledne stoupla o 95 centů na 106,11 dolaru za barel. Předtím vystoupila až na 106,49 dolaru, tedy na nejvyšší úroveň od konce května. Americká lehká ropa WTI zdražila o 63 centů na 90,50 dolaru, napsala agentura Reuters.

"Mezi podpůrné faktory patří napětí mezi Íránem a západními zeměmi," uvedl analytik Tecu Emori ze společnosti Astmax Investments. Geopolitické obavy podle analytiků převážily nad zprávou amerického ministerstva energetiky, podle které se zásoby ropy v USA minulý týden snížily méně, než se očekávalo.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 106,11 105,16 New York - Nymex WTI srpen 90,50 89,87

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK