Bendl: Zemědělci postižení suchem získají od státu úlevy.

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Suchohrdly (Znojemsko) 19. července (ČTK) - Zemědělci postižení suchem získají od státu úlevy. Budou se týkat například odložení splátek při prodeji pozemků z Pozemkového fondu. Stát chce zemědělcům pomoci i při jednání s bankami o odložení splátek úvěrů. Novinářům to dnes řekl v Suchohrdlech u Miroslavi na Znojemsku ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Bendl dnes na jižní Moravě navštívil několik obcí zejména na Znojemsku. Uvedl, že v některých místech byl dopad mrazů a sucha extrémní a nemá několik desítek let obdoby. Regionální agrární komora dnes odhadla, že škody na úrodě letos v kraji přesáhnou jednu miliardu korun.

Podle Bendla by plošná opatření byla kontraproduktivní. Uvedl, že každý zemědělský subjekt je v jiné situaci "á má jiný problém, kde ho bota tlačí". Stát podle něj bude hledat úlevy u Státního zemědělského intervenčního fondu nebo Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu například formou odležoní splátek nebo profinancování úroků u půjček na provozní výdaje.

Bendl se chce obrátit i na Českou národní banku a další bankovní ústavy. "Usilujeme o to, aby banky byly vstřícné při odložení splátek úvěrů," uvedl Bendl. Podle něj ministerstvo také zajistí možnost prodloužit o rok dobu realizace projektů Programu rozvoje venkova. Někteří zemědělci na jižní Moravě podle odborníků nebudou mít dostatek krmných směsí. "Chceme prověřit do jaké míry by nemohly pomoci státní hmotné rezervy," uvedl Bendl.

vrn jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK