Pražská burza v souladu s Evropou rostla, tahounem byly banky

19.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Pražská burza dnes při nadprůměrném zájmu investorů rostla v souladu s vývojem na dalších evropských akciových trzích. Hlavní index PX posílil o 0,91 procenta na 909,8 bodu. Hlavními tahouny růstu byly akcie obou bank, nedařilo se naopak zejména developerovi Orco, technologické firmě KIT digital a elektrárenské společnosti ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie Komerční banky posílily o 3,01 procenta na 3559 korun a akcie Erste Group Bank přidaly 2,56 procenta na 388 korun. Většímu posílení indexu PX naopak nejvýrazněji bránily akcie ČEZ, které klesly o 1,10 procenta na 720 korun. Nejvíce však dnes opět klesly akcie Orka a KIT digital, a to o 2,98 procenta na 50,45 koruny, respektive o 1,53 procenta na 80,25 koruny.

Společnost KIT digital dnes oznámila, že přesune svoji firemní centrálu z Prahy do New Yorku. Současně stáhne své akcie z pražské burzy, nadále se s nimi bude obchodovat ve Spojených státech. Na pražské burze akcie zůstanou ještě krátkou přechodnou dobu.

"Zpráva by mohla mít pro cenu akcií KIT digital krátkodobě negativní vliv, z dlouhodobého pohledu naopak zrušení duálního listingu firmě ušetří náklady. Na likviditu akcií KIT by tato změna neměla mít velký vliv, protože většina obchodní aktivity je soustředěna na trhu Nasdaq," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Odpoledne oznámila čtvrtletní výsledky tabáková společnost Philip Morris International (PMI). Její čistý zisk ve druhém čtvrtletí klesl o čtyři procenta na 2,32 miliardy dolarů (48 miliard Kč) kvůli slabšímu prodeji. V České republice se dodávky podniku snížily téměř o desetinu, celkový prodej cigaret v Česku přitom podle PMI klesl o čtyři procenta. Akcie Philip Morris ČR následně oslabily o 0,66 procenta na 11.500 korun.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za téměř 1,54 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom podle Patria.cz 936 milionů Kč.

Západoevropské akcie dnes stouply o necelé procento. Podle Němého se zdá, že porostou již sedmý týden po sobě, což by byl nejlepší výkon za posledních šest let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK