Akcie v USA díky technologickým firmám rostly, euro oslabilo

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek třetí seanci za sebou posílily a širší index S&P 500 se ocitl nejvýše za 2,5 měsíce. Trhy podpořily výsledky hospodaření technologických firem a očekávání dalších měnových stimulačních kroků, které převážily nad slabšími statistickými údaji.

 

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 34,66 bodu, tedy 0,27 procenta, na 12.943,36 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 3,73 bodu, čili 0,27 procenta, na 1376,51 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 23,3 bodu, neboli 0,79 procenta, na 2965,90 bodu.

 

Většina firem doposud svými zveřejněnými výsledky hospodaření překonala odhady analytiků. Naposledy se mezi ně zařadily firmy IBM, eBay a Qualcomm. Akcie počítačové IBM díky zlepšení výhledu hospodaření stouply o 3,8 procenta. Výrobce polovodičů Qualcomm sice snížil výhled příjmů a zisku pro toto čtvrtletí, čeká však silný konec roku, což poslalo akcie vzhůru o 4,2 procenta. Internetová aukční síň eBay si připsala 8,6 procenta díky vysokému růstu příjmů a zisku.

 

Naopak banka Morgan Stanley kvůli poklesu čtvrtletních příjmů klesla o 5,3 procenta. Index S&P finančního sektoru se snížil o jedno procento.

 

Slabá byla také nejnovější statistika. Zpracovatelský průmysl v oblasti středního Atlantiku již třetí měsíc za sebou klesl. Prodej starších domů byl slabší než se čekalo a více Američanů minulý týden požádalo o podporu v nezaměstnanosti.

 

Z 19 procent firem z indexu S&P 500, které doposud oznámily výsledky hospodaření, jich 65 procent překonalo očekávání analytiků. To je o něco více, než činí průměr od roku 1994.

 

Euro ve čtvrtek kleslo vůči dolaru a ztrácelo i k dalším předním měnám. Vůči australskému dolaru se dotklo nového rekordního minima a k britské libře mělo nejnižší hodnoty za tři a půl roku. Důvodem byly slabé údaje z USA a nové varování z Německa kvůli problémům španělských bank, které snížily zájem o rizikovější investice.

 

V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,2270 USD. K jenu euro oslabilo o 0,4 procenta na 96,42 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,3 procenta na 78,57 JPY, napsala agentura Reuters.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK