Růst německé ekonomiky podle MF ve 2. čtvrtletí zpomalí

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Růst německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí pravděpodobně zpomalí a tempo růstu zůstane zřejmě slabé i po zbytek roku. Uvedlo to v dnešní měsíční zprávě ministerstvo financí. Zpráva je dalším potvrzením toho, že imunita největší evropské ekonomiky vůči dluhové krizi v eurozóně se vytrácí.

 

"Současné hospodářské údaje signalizují, že růst hrubého domácího produktu by měl být ve druhém čtvrtletí mírně nižší," uvádí se v prohlášení. Ministerstvo upozornilo hlavně na údaje o náladě, jako je indikátor podnikatelské nálady institutu Ifo. "Tyto indikátory jsou zřejmě silně ovlivněny nejistotou kolem boje s dluhovou krizí v eurozóně," dodalo ministerstvo.

 

Čtvrteční anketa agentury Reuters ukázala, že analytici čekají ve druhém a třetím čtvrtletí růst v Německu o 0,2 procenta. V posledních třech měsících by ekonomika měla expandovat o 0,3 procenta.

 

Německo bylo doposud téměř imunní vůči krizi v eurozóně. V prvním čtvrtletí ekonomika stoupla o 0,5 procenta, a Německo tak pomohlo celé eurozóně vyhnout se recesi. Poslední údaje jsou však smíšené. Ukazatel podnikatelské nálady Ifo se v červnu již druhý měsíc za sebou snížil na nejnižší hodnotu za dva roky.

 

Ministerstvo však uvedlo, že díky silnému pracovnímu trhu příjmy z daní stouply za šest měsíců roku o 4,4 procenta, napsala agentura Reuters.

 

irl mol

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK