Co týden dal?

05.03.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nemáte čas sledovat, co se celý týden děje? Nevadí! I tento týden máme pro vás připraven souhrn nejzajímavějších událostí ze světa, z domova i z našeho serveru za právě uplynulý týden...

Posledních 7 dní ve světe

I nadále pokračují nepokoje na Haiti. Na žádost prozatímního haitského prezidenta Boniface Alexandra přijala Rada bezpečnosti OSN jednomyslně  rezoluci umožňující rozmístění mezinárodních sil na Haiti. Těsně po schválení rezoluce  dorazili do této karibské země první američtí vojáci. Haitští povstalci ze severní části země vstoupili v čele se svým vůdcem Guy Philippem do haitské metropole Port-au-Prince. Američtí a francouzští vojáci se chystají chránit klíčová místa ve městě. Bývalý haitský prezident Jean-Bertrand Aristide se chce vrátit do vlasti.

Barel ropy od desátého února, kdy kartel OPEC rozhodl, že od druhého čtvrtletí omezí produkci, podražil skoro o dva a půl dolaru. Děje se tak ještě předtím, než kartel OPEC od prvního dubna sníží svoji úhrnnou produkci o deset procent.

Ekonomika dvanácti zemí eurozóny v loňském roce vzrostla o 0,4 procenta, což znamená další výrazné zpomalení proti roku 2002, kdy růst hrubého domácího produktu činil 0,9 procenta. Nejvyšší růst mělo Řecko, které ve čtvrtém i ve třetím čtvrtletí rostlo pětiprocentním tempem. Francie vykázala růst pouze o 0,6 procenta, Německo vůbec žádný růst nevykázalo.

Počet nezaměstnaných Němců se během února se nečekaně zvýšil a míra nezaměstnanosti vzrostla na 10,3 z lednových 10,2 procenta.

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor upřednostnila pro svou továrnu za 700 milionů eur Slovensko před Polskem.


Posledních 7 dní u nás

Státní rozpočet se v únoru propadl z lednového přebytku 7,3 miliardy Kč do schodku 2,9 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku však stát hospodařil s deficitem 24,9 miliardy korun. Pro celý letošní rok ministerstvo předpokládá schodek 115 miliard korun.

Podle úřadu pro dohled nad družstevními záložnami zřejmě přežije vstup ČR do EU  zhruba deset ze 42 fungujících družstevních záložen. Kampeličky budou muset nejpozději do listopadu navýšit základní kapitál na 35 miliónů korun ze současných 500 tisíc korun. Rozhodli o tom poslanci, návrh ještě musí schválit Senát a prezident.

Česká spořitelna bude měnit čísla účtů svých klientů. K přečíslování účtu má dojít v dubnu. Důvodem k přečíslování je současný formát účtů ČS, který se odlišuje od standardů EU a neumožňuje prezentaci čísel účtu v mezinárodně platném formátu - International Bank Account Number. V dubnu obdrží klienti dopis s informací o novém čísle, které bude platit od 5. dubna 2004. Přečíslování proběhne automaticky a automatické bude rovněž přesměrování příchozích plateb v případě, že budou směrovány na staré číslo účtu.

Domácnostem od dubna zlevní zemní plyn v průměru o 3,5 procenta. Důvodem zlevnění plynu je pozitivní předpověď vývoje kurzu české koruny vůči euru a dolaru a příznivý vývoj odhadů cen topných olejů.

Bývalý prezident Václav Havel převzal z rukou kanadského velvyslance v Praze Bruce Jutziho Řád Kanady nejvyššího stupně. Řád udělila Havlovi loni v srpnu generální guvernérka Kanady Adrienne Clarksonová, která v zemi vykonává moc britské královny Alžběty II.

První náměstek ministra zahraničí Jan Kohout se má stát novým českým velvyslancem při Evropské unii a má tak nahradit Pavla Teličku, který se od května stane evropským komisařem. O jeho nominaci do bruselské centrály rozhodla vláda.

ČR získá více než 300 milionů dolarů (přes 8 miliard korun) jako náhradu za část ruského dluhu. Mělo by se tak uzavřít jednání o splacení civilní části ruského dluhu. K podpisu dodatku mezinárodní dohody dojde v horizontu několika dnů.


Posledních 7 dní na našem serveru

Tématem FinTriků pro tento týden bylo: Jak mít bankovní, telefonní i věrnostní účty pod kontrolou. Bankovní, telefonní nebo věrnostní účty využívá každý znás. Víte ale jakým způsobem lze tyto účty kontrolovat nebo sledovat? Určitě Vám pomůže internet, telefon nebo GSM a také naše články...

V nově spuštěné sekci "Interview" vám každých čtrnáct nabídneme nový zajímavý rozhovor s osobou, která má blízko ke světu financí. V tomto týdnu začínáme rozhovorem s Bělou Jaškovou ze společnosti ŠkoFIN na téma: "Leasing automobilů".

Potřebujete získat kompletní informace o penzijních fondech? Pak určitě navštivte sekci Penze. Tento týden aktualizovaná databáze penzijních fondů vám řekne vše o hospodaření fondů, nabízených produktech, připsaných výnosech, počtu aktivních účastníků a spoustu dalších důležitých informací o jednotlivých penzijních fondech působících na našem trhu.

Chcete znát odpovědi odborníků na dotazy našich čtenářů z oblasti leasingu? Pak je zde právě pro vás sekce „dotazy“, která může pomoci i Vám. Tento týden jsme vybrali dotaz, který se týká finančního leasingu.

Ve spolupráci s firmou Business Lease jsme pro Vás připravili novou abecedu operativního leasingu. Dozvíte se zde přesně jednotlivé části, ze kterých se tento pronájem vozu skládá.

Ve spolupráci s firmou Akont jsme pro vás každý týden připravovali nový díl seriálu o "Daňovém plánování"  v sekci DANĚ. Nyní pro vás máme dva nové díly seriálu. Máte se na co těšit!

Pokud hledáte možnosti financování bydlení, máme pro vás dobrou zprávu. S novým hypotečním úvěrem přišla od začátku března na trh Česká spořitelna. Informace o této nové hypotéce získáte z našeho článku nebo také na stránce Podmínky hypoték.


On-line prodej

Využijte mimořádnou nabídku! Až do konce března lze uzavřít penzijní připojištění on-line na stránkách Finance.CZ s odměnou ve výši 100 % měsíčního příspěvku.


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Dnes se budeme věnovat jednomu dotazu z oblasti financování bydlení.

"Dobrý den, zajímalo by mne jaká je výše státní podpory na hypoteční úvěr v tomto roce? Děkuji za odpověď."

Na tento dotaz odpověděla finanční poradkyně Dagmar Krátká:

"Dobrý den, od 1.2.2004 je výše státní podpory na hypoteční úvěr 1%. Podmínky pro její poskytnutí jsou následující: žadatelé o úvěr musí být mladší 36-ti let a nemají ve vlastnictví žádnou nemovitost. Pořizovaná nemovitost musí být starší dvou let od kolaudace. O tuto státní podporu zažádáte prostřednictvím ..."


Anketa

Po dlouhém období, kdy byl prezidentem Václav Havel, se loni koncem února stal naším novým prezidentem Václav Klaus. Uplynul tedy první rok prezidenta Václava Klause a je snaha o první bilancování. Také my jsme se rozhodli věnovat se tomuto tématu a vposlední anketě jsme vám položili otázku:

"Václav Klaus dovršil první rok ve funkci prezidenta. Jak se vám v této pozici líbí?"

A jak dopadlo hlasování? Až do posledních okamžiků bylo halsování velmi vyrovnané. Podle 50% čtenářů se Václav Klaus osvědčil, naopak 44% hlasujících se domnívá, že svého předchůdce v ničem nepředčil. A na závěr ještě výsledek vašeho hlasování v grafické podobě:


Osvědčil se - stal se prezidentem všech
V ničem nepředčil svého předchůdce
Nevím, nezajímám se

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU