Stavebník Hochtief CZ loni zvýšil čistý zisk,mírně rostly i tržby

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Přední tuzemské stavební firmě Hochtief CZ se loni podařilo mírně zvýšit tržby na 5,1 miliardy korun. Čistý zisk společnosti vzrostl na 28 milionů z předloňských šesti milionů korun. ČTK to dnes zjistila z výroční zprávy podniku. Hochtief CZ se chce, podobně jako třeba konkurenční Metrostav, ucházet o dodávku stavební části nových jaderných bloků v Temelíně.

Počet zaměstnanců podniku se loni snížil o 14 procent na 1183 pracovníků. "Na sérii nepersonálních i personálních opatření zaměřujících se především na zmírnění dopadů krize jsme navázali reorganizací společnosti," uvedl předseda představenstva a generální ředitel firmy Tomáš Bílek. Firma kromě dalšího také snížila počet divizí.

"Rok 2011 se nesl ve znamení dalšího propadu stavebního trhu. Nejen veřejní zadavatelé snižovali své investice, ale i developeři a soukromí klienti projevili liknavost při zahajování nových projektů. Krize eura a změny v sazbě DPH rovněž přispěly k všeobecnému pocitu nejistoty na trhu," komentoval Hochtief CZ krizi českého stavebnictví. Konkurenční prostředí se prý dál vyostřuje a menší firmy opouštějí trh. Výraznou změnu společnost neočekává ani v dalším období.

Hochtief CZ se aktuálně podílí například na nové výstavbě pražského metra v úseku Dejvická-Motol. "Velkou část roku (2012) jsme společně s partnery věnovali intenzivní přípravě nabídky na stavební část dostavby Jaderné elektrárny Temelín," sdělil dále šéf firmy.

Hochtief CZ vznikl z bývalého státního podniku Vodní stavby. Právě tato firma byla generálním dodavatelem stavební části současných dvou bloků Temelína. Součástí německého stavebního koncernu Hochtief je firma od roku 1999.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK