Zisk výrobce nákladních vozů Scania klesl o třetinu

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čistý zisk švédského výrobce nákladních automobilů Scania v prvním pololetí klesl zhruba o třetinu na 3,2 miliardy švédských korun (necelých deset miliard Kč) kvůli slabé poptávce. Oznámila to dnes firma, jejímž většinovým vlastníkem je německá automobilka Volkswagen.

 

Tržby společnosti se snížily o deset procent na 39,3 miliardy švédských korun. Firma v pololetí prodala 32.000 nákladních automobilů a autobusů. To představuje meziroční propad o 21 procent, napsala agentura DPA.

 

Scania nicméně upozornila, že tempo poklesu zakázek ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 14 procent z 19 procent v prvním čtvrtletí. Analytici přitom počítali se zrychlením propadu na 21 procent. Akcie společnosti díky tomu posílily o šest procent.

 

"Zakázky v Evropě se oproti prvnímu čtvrtletí poněkud zlepšily, ale zůstávají na nízké úrovni," uvedl generální ředitel podniku Leif Ostling. "Vyhlídky trhu je obtížné posoudit," dodal.

 

Ostling v září odejde ze Scanie do představenstva Volkswagenu, kde bude mít na starosti divizi užitkových vozidel. Volkswagen dal již dříve najevo, že hodlá posílit spolupráci mezi touto divizí, firmou Scania a německým výrobcem nákladních vozů MAN. V tom loni získal většinový podíl.

 

Volkswagen se tak snaží vytvořit skupinu, která by konkurovala největšímu světovému výrobci nákladních automobilů Daimler. Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největším výrobcem osobních automobilů v Evropě.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK