Španělská ekonomika bude podle vlády pokračovat v poklesu

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 20. července (ČTK) - Španělsko se bude v příštím roce podle vlády nadále potýkat s hospodářskou recesí. Španělský ministr financí Cristóbal Montoro dnes předpověděl, že domácí ekonomika napřesrok klesne o 0,5 procenta. Předchozí vládní prognóza přitom počítala s růstem o 0,2 procenta.

V letošním roce očekává Montoro pokles ekonomiky o 1,5 procenta. To představuje mírné zlepšení oproti dřívější prognóze, která předpokládala propad o 1,7 procenta. Míra nezaměstnanosti se napřesrok podle ministra navzdory pokračujícímu poklesu ekonomiky mírně sníží na 24,3 procenta z letošních 24,6 procenta.

S návratem k hospodářskému růstu počítá Montoro v roce 2014, kdy by měla ekonomika stoupnout o 1,2 procenta. V roce 2015 by pak mělo tempo růstu zrychlit na 1,9 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Španělský parlament ve čtvrtek schválil nejnovější vládní balík úsporných opatření. Ten má do konce roku 2014 snížit rozpočtový deficit až o 65 miliard eur (1,65 bilionu Kč). Zahrnuje například výrazné zvýšení daně z přidané hodnoty a snížení podpory v nezaměstnanosti.

Ministři financí členských zemí eurozóny dnes oficiálně schválili dohodu, která zajistí Španělsku půjčku v objemu až 100 miliard eur (přes 2,5 bilionu Kč) na pomoc bankovnímu sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK