Ceny ropy po sedmi růstech klesly kvůli silnějšímu dolaru

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. července (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes kvůli silnějšímu dolaru snížily po předchozích sedmi nárůstech za sebou. Ve čtvrtek se vyšplhaly až na osmitýdenní maximum kvůli napětí na Blízkém východě a nadějím na nová opatření na podporu ekonomiky Spojených států.

Silnější dolar zvyšuje cenu ropy z pohledu držitelů ostatních měn, a tlumí tak poptávku. "Domnívám se, že po sedmi nárůstech za sebou není mírný pokles žádným překvapením," uvedl obchodník Tony Machacek ze společnosti Jefferies Bache. Cena severomořské ropy Brent se snížila o 1,28 dolaru na 106,52 dolaru za barel. Za poslední čtyři týdny si však připsala zhruba 18 procent.

Americká lehká ropa WTI dnes zlevnila o 1,39 dolaru na 91,27 dolaru za barel. Od začátku týdne ale zdražila téměř o šest procent. Ceny ropy tlačí vzhůru obavy investorů z toho, že napětí na Blízkém východě naruší dodávky suroviny z tohoto regionu.

Spojené státy se podle tisku stejně jako Izrael domnívají, že za středečním bombovým útokem na autobus s izraelskými turisty v bulharském letovisku Burgas stojí libanonské šíitské hnutí Hizballáh s Íránem v pozadí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil Írán z útoku na autobus již ve středu a současně slíbil tvrdou odpověď.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 106,52 107,80 New York - Nymex WTI srpen 91,27 92,66

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK