Euro se propadlo na více než dvouleté minimum vůči dolaru

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. července (ČTK) - Euro se dnes propadlo na více než dvouleté minimum vůči americkému dolaru kvůli stoupajícím obavám investorů ohledně finanční situace Španělska. Dostalo se rovněž na nová rekordní minima vůči australskému, kanadskému i novozélandskému dolaru, napsala agentura Reuters.

Vůči americkému dolaru jednotná evropská měna klesla až na 1,2143 USD, tedy na nejnižší úroveň od poloviny června 2010. Vůči japonskému jenu se propadla na více než 11leté minimum 95,40 JPY.

Obavy ohledně španělských veřejných financí posílila zpráva o tom, že zadlužená španělská autonomní oblast Valencie požádá centrální vládu v Madridu o pomoc se splácením dluhu. K poklesu eura navíc přispěla zpráva, že Evropská centrální banka přestane přijímat jako zástavu řecké státní dluhopisy a další aktiva, za která ručí řecká vláda.

Obavy ohledně Španělska neuklidnili ani ministři financí eurozóny, kteří dnes oficiálně schválili půjčku v objemu až 100 miliard eur (přes 2,5 bilionu Kč) na pomoc španělskému bankovnímu sektoru. Dohoda má pomoci odvrátit hrozbu, že úvěrovou pomoc bude potřebovat i samotný španělský stát.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK