Italský premiér chce překonat krizi bez zahraniční pomoci

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 20. července (ČTK) - Itálie se musí pokusit překonat současnou dluhovou krizi bez finanční pomoci ze strany evropských partnerů. Uvedl to dnes italský premiér Mario Monti. Dodal, že země je na dobré cestě k plánovanému snížení deficitu veřejných financí. Vyzval rovněž zákonodárce, aby pokračovali v nynějším tempu reforem, a zajistili tak, že Itálie dokáže vyřešit své problémy vlastními silami.

Pro důstojnost a sebevědomí Itálie je podle Montiho důležité nespoléhat na vnější pomoc. Premiér rovněž upozornil, že vláda nyní nemusí přicházet s novými úspornými opatřeními, a popřel zprávy, že plánuje zavedení speciální majetkové daně.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service minulý týden překvapila finanční trhy snížením hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o dva stupně na známku Baa2. To je pouhé dva stupně nad spekulativním pásmem.

Italská vláda začátkem měsíce schválila plán na úsporu 26 miliard eur (665 miliard Kč) během tří let. Počítá například s poklesem celkového počtu zaměstnanců ve veřejném sektoru o deset procent. Monti dnes vyjádřil přesvědčení, že dosavadní reformy začnou pomalu přinášet ovoce.

Itálie se nyní potýká s hospodářskou recesí a vysokým veřejným dluhem, který odpovídá 120 procentům hrubého domácího produktu. Investoři se obávají, že Itálie by se mohla dostat do potíží se splácením dluhů, a požadují proto u půjček italské vládě vyšší úroky.

Pozornost investorů se však v poslední době soustředí zejména na finanční problémy Španělska. Obavy ohledně vývoje španělských veřejných financí dnes posílila zpráva, že zadlužená španělská autonomní oblast Valencie požádá centrální vládu v Madridu o pomoc se splácením dluhu. Španělská vláda dnes navíc předpověděla, že domácí ekonomika bude v příštím roce pokračovat v poklesu namísto dříve předpokládaného mírného růstu.

Obavy ohledně Španělska neuklidnili ani ministři financí eurozóny, kteří dnes oficiálně schválili půjčku v objemu až 100 miliard eur (přes 2,5 bilionu Kč) na pomoc španělskému bankovnímu sektoru. Dohoda má pomoci odvrátit hrozbu, že úvěrovou pomoc bude potřebovat i samotný španělský stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK