Akcie v USA kvůli stupňování krize v Evropě dopoledne klesly

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. července (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování výrazným poklesem, kterým reagovaly na další stupňování dluhové krize v eurozóně. Trh tím přerušil třídenní růstovou sérii, která byla co do počtu ziskových dnů první za více než měsíc. Investoři se zaměřili na hospodářské vyhlídky, které se zhoršily hlavně ve Španělsku. To uvedlo, že jeho ekonomika zůstane v recesi i příští rok.

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.833 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval propad asi o 0,9 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval 0,8 procenta na 1365 bodů, index Nasdaq Composite ztrácel 1,1 procenta na 2933 bodů.

Proti proudu ale dokázaly jít akcie technologické společnosti Google, která ve čtvrtek po skončení obchodování oznámila čtvrtletní výsledky hospodaření. Ty překonaly odhady analytiků a potvrdily, že firma pokračuje v rychlém růstu. Akcie dopoledne přidávaly více než tři procenta, než růst o trochu zmírnily.

O směru obchodování rozhodly vedle zpráv z Evropy i horší výsledky firem. Většina těch, které nenaplnily odhady, upozornila na potíže v Evropě. Těmi zdůvodnila i horší vyhlídky. Například akcie průmyslového konglomerátu Ingersoll-Rand ztrácely čtyři procenta, i když firma zvýšila zisk. Akcie pak dolů stáhnul komentář managementu, že poptávka v Evropě klesá.

"Jedním okem sledujeme Evropu, druhým velmi dobré výsledky hospodaření od začátku výsledkové sezony," řekl šéf investiční strategie Jeff Mortimer ze společnosti Bank of New York Mellon. "Nejsme ve vakuu," dodal.

V epicentru událostí je teď Španělsko. Proti úsporným opatřením tam vyšly do ulic stovky lidí, proti nimž musela zasahovat policie. Oblast Valencie navíc oznámila, že je nucena se obrátit na ústřední vládu v Madridu a požádat ji o pomoc se splácením dluhů. Investoři zprávu vnímají podobně, jako by Španělsko požádalo o mezinárodní finanční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK