Murdoch odstoupil z několika firem své skupiny News Corporation

22.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. července (ČTK) - Mediální magnát Rupert Murdoch (81) odstoupil z vedení správních rad několika amerických a britských firem, které patří do jeho skupiny News Corporation. Nebude už například sedět ve vedení rad, které dohlížejí na britské listy Sun, The Times a Sunday Times. Řekla to mluvčí společnosti News International Daisy Dunlopová, která tak potvrdila informace z interního dokumentu.

News International je britskou součástí News Corporation. Firma zprávu popsala jako "přípravu na úklid podniku" spojenou s červnovým oznámením, že se News Corporation rozdělí na dva samostatné subjekty: první bude menší a má sloužit jako nakladatelská divize. Druhý, mnohem větší, bude zábavní a televizní skupinou.

Zpráva o Murdochově odchodu z více firem podle agentury Reuters patrně povede ke spekulacím, že se News Corporation připravuje na prodej zmíněných novin. Murdochovu reputaci v Británii totiž značně poškodil skandál s odposlechy v nedělníku News of the World. Murdoch jej krátce po vypuknutí skandálu nechal zavřít, později ale začal vydával nový nedělník The Sun on Sunday.

Vyšetřování skandálu s odposlechy ukázalo, že se v News of the World soustavně porušovaly zákony. Vlivný výbor britského parlamentu na základě těchto poznatků pak v květnu uvedl, že Murdoch není způsobilý k tomu, aby řídil nadnárodní společnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK