Pražská burza v úvodu týdne v souladu s evropskými trhy ztrácela

23.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza v úvodu týdne v souladu s evropskými akciovými trhy ztrácela. Hlavní index PX byl dnes kolem 11:25 níže o 1,45 procenta na 885 bodů. Burzu dolů dopoledne táhly především finanční emise a akcie energetické společnosti ČEZ.

 

Pražský akciový trh se propadá kvůli stupňování dluhové krize v Evropě po zprávách o nechuti k další finanční pomoci Řecku, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Dodal, že propady na západoevropských burzách vedou rovněž akcie bank a finančního sektoru celkově.

Největší ztráty postihly dopoledne akcie rakouské Erste Bank, spadly o téměř čtyři procenta na 368,50 koruny. Cenné papíry Komerční banky zlevnily o 1,42 procenta na 3460 korun. Nedařilo se také akciím pojišťovny VIG, které zaznamenaly ztrátu 2,40 procenta na 781,80 koruny.

Cena akcií ČEZ klesla o 0,81 procenta na 700,30 koruny, podle Mokoše ztrácely čtvrtý den po sobě. Firma dnes oznámila, že jejím finančním poradcem pro prodej uhelných elektráren bude Deloitte Advisory. ČEZ nabízí k prodeji například Počerady, Chvaletice a Tisovou.

Rostly naopak dnes zatím nejvíc obchodované akcie telekomunikačního operátora Telefónica, přidaly 0,79 procenta na 381 korun. Vzhůru se vydaly rovněž cenné papíry mediální společnosti CME, a to o více než procento na 104,06 koruny, podle Mokoše titulu pomáhá oslabení koruny vůči dolaru.

V tomto týdnu pokračuje zveřejňování čtvrtletních výsledků tuzemských firem. Ve středu je oznámí Telefónica, ve čtvrtek naváže kompletními finančními čísly za druhé čtvrtletí petrochemická skupina Unipetrol, podotkl Mokoš.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK