Ceny ropy kvůli obavám o Španělsko prudce klesly

23.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. července (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes propadly o téměř čtyři dolary za barel. Na globálních trzích zavládl výprodej všech rizikových aktiv včetně akcií, komodit a eura, protože investoři mají po posledních zprávách zvýšený strach z platební neschopnosti Španělska.

Cena severomořské ropy Brent klesla ve 14:59 SELČ o 3,86 dolaru na 102,95 dolaru za barel a propadla se až na 102,42 USD. Americká lehká ropa WTI oslabila o 3,60 na 88,24 dolaru. Minulý čtvrtek se ceny ropy s podporou napětí na Blízkém východě vyšplhaly až na osmitýdenní maxima.

Vyhlídky Španělska se na konci minulého týdne výrazně zhoršily. Španělská autonomní oblast Valencie požádala vládu v Madridu o pomoc se splácením dluhů a k témuž se podle víkendových zpráv médií chystá i řada dalších oblastí. Výnosy španělských desetiletých dluhopisů dnes vzrostly na dlouhodoběji neudržitelnou úroveň 7,5 procenta.

Na trhu tak sílí obavy, že Španělsko bude muset požádat o enormní finanční pomoc ke splácení svých dluhů. Madrid zatím požádal eurozónu jen o pomoc pro své banky. Obavy investorů zvýšila i zpráva, že Mezinárodní měnový fond by se nezúčastnil případné další finanční pomoci pro Řecko.

Zvýšená nejistota žene investory k bezpečným měnám, zejména k dolaru. Růst kurzu americké měny přitom dál zesiluje tlak na pokles cen komodit.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 102,97 106,83 New York - Nymex WTI srpen 88,24 91,83

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK