Americké akcie v obavách o Španělsko výrazně klesají

23.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. července (ČTK) - Americké akciové trhy se připojily k dnešnímu globálnímu výprodeji na finančních trzích. Sráží je nervozita investorů z eskalace krize v eurozóně, zejména obavy z platební neschopnosti Španělska.

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index ztrácel 1,1 procenta a pohyboval se kolem 12.683 bodů. Širší index S&P 500 klesl o 1,3 procenta na 1345 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite byl kolem 2873 bodů se ztrátou 1,8 procenta.

Situace Španělska se v posledních dnech dál zhoršila. Španělská autonomní oblast Valencie požádala vládu v Madridu o pomoc se splácením dluhů a podle víkendových zpráv médií se k podobnému kroku chystá i řada dalších oblastí. Výnosy španělských desetiletých dluhopisů dnes vzrostly na dlouhodoběji neudržitelnou úroveň 7,5 procenta. Na trhu tak sílí obavy, že Španělsko bude muset požádat o enormní finanční pomoc ke splácení svých dluhů.

Nervozita na trhu je zvýšená také kvůli Řecku. Německý týdeník Der Spiegel o víkendu uvedl, že Mezinárodní měnový fond by se nezúčastnil případné další finanční pomoci pro Řecko. To dnes ale mluvčí MMF popřel.

Nepříliš příznivé byly i zprávy z firemního sektoru. Akcie společnosti McDonald´s klesly o více než dvě procenta, protože čtvrtletní zisk firmy byl nižší, než se čekalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK