Putin podpořil brzkou realizaci projektu plynovodu South Stream

23.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soči 23. července (ČTK) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes podpořil brzké zahájení výstavby plynovodu South Stream z Ruska do jižní Evropy. Po jednáních s italským premiérem Mariem Montim Putin řekl, že projekt má opodstatnění i přesto, že Evropu nyní sužuje rostoucí dluhová krize a ekonomický pokles.

"Je to společný evropský projekt mnoha stran, na němž má zájem převážná většina našich největších evropských zákazníků," řekl Putin po setkání s Montim v letovisku Soči. "Jsem si jist, že projekt bude realizován," dodal a řekl, že plyn z nového plynovodu už má zajištěny kupce.

Podle Putina by výstavba plynovodu měla začít do konce tohoto roku a dokončena by měla být během dvou let. To je rychlejší harmonogram, než s jakým se dosud počítalo.

O víkendu Kreml sdělil, že ruský monopolní vývozce plynu Gazprom a italská energetická skupina Eni chtějí začít stavět South Stream v prosinci a konečné rozhodnutí padne v listopadu. Náklady na projekt mají činit více než 15 miliard eur (384 miliard Kč). Od roku 2015 by měl plynovod přepravovat z oblasti Kaspického moře do jižní Evropy 63 miliard metrů krychlových plynu ročně.

Konsorcium South Stream zahrnuje také francouzskou EDF a německou firmu Wintershall, které mají v projektu po 15 procentech. Eni má pětinový podíl a Gazprom podíl 50 procent.

Rusko se snaží budovat nové cesty pro export svého plynu na západ a obejít sousedy Ukrajinu a Bělorusko, s nimiž často vede spory o ceny, které ohrožují plynulou přepravu plynu. Funguje již severní plynovod Nord Stream přes Baltské moře do Německa.

Expanze ruského exportu plynu vyvolává obavy z přílišné závislosti Evropy na Rusku, konkurenční evropský projekt Nabucco, který preferuje Evropská komise, ale podporu zúčastněných firem ztrácí. Nabucco měl podle původních plánů přepravovat plyn z oblastí Střední Asie kolem Kaspického moře do jižní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK