Americké akcie v obavách z dalších krizí v eurozóně klesly

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. července (ČTK) - Americké akciové trhy v pondělí klesly, nakonec ale značnou část původních ztrát smazaly. Akcie v pondělí v celém světě srážela nervozita investorů z eskalace krize v eurozóně, zejména obavy z platební neschopnosti Španělska, a náladu na Wall Street zhoršily nepříznivé firemní zprávy. Na devizovém trhu se kvůli strachu z dalších krizí v eurozóně euro propadlo na nové dvouleté minimum k dolaru a vůči japonské měně kleslo nejníže za 12 let.

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index klesl o 0,79 procenta na 12.721,46 bodu, během dne ale ztrácel až 1,9 procenta. Širší index S&P 500 oslabil o 0,80 procenta na 1337,56 bodu. Ukazatel technologického trhu Nasdaq Composite Index oslabil o 1,20 procenta na 2890,15 bodu a ztrácel až 2,5 procenta.

Investory znepokojuje hlavně situace ve Španělsku, kde autonomní oblast Valencie požádala vládu v Madridu o pomoc se splácením dluhů. Podle zpráv médií se k podobnému kroku chystá i Murcie a některé další oblastí. Výnosy španělských desetiletých dluhopisů vzrostly na dlouhodoběji neudržitelnou úroveň 7,5 procenta a na trhu sílí obavy, že Španělsko bude muset požádat o závratně vysokou finanční pomoc ke splácení svých dluhů.

Nervozita na trhu je zvýšená také kvůli Řecku. Německý týdeník Der Spiegel o víkendu uvedl, že Mezinárodní měnový fond se nechce podílet na případné další finanční pomoci pro Řecko, mluvčí MMF to ale popřel.

Nepříliš příznivé byly i zprávy z firemního sektoru. Akcie společnosti McDonald´s ztratily víc než dvě procenta, protože čtvrtletní zisk firmy byl nižší, než se čekalo.

Evropská měna klesala čtvrtý den po sobě a vůči dolaru se propadla nejníže za dva roky. Proti japonské měně sestoupila na nejnižší hodnotu za téměř 12 let. Srážely ji obavy o osud Španělska a nové finanční požadavky Řecka.

Euro vůči dolaru v závěru kleslo o 0,2 procenta na 1,2135 USD a během dne se propadlo až na 1,2067 USD, nejníže od června 2010. K jenu euro oslabilo o 0,3 procenta na 95,11 JPY po propadu až na 94,22 JPY, což bylo nejníže od konce roku 2000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK