Aktivita čínského průmyslu v červenci nejvyšší za pět měsíců

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 24. července (ČTK) - Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu byla v červenci nejvyšší od února, zůstala ale devátý měsíc po sobě v pásmu poklesu. Do růstového pásma se vyhoupl ukazatel produkce a objevily se známky zlepšení u klíčové složky nových zakázek. Plyne to z údajů průzkumu u nákupních manažerů průmyslových firem, které dnes zveřejnila banka HSBC.

Index nákupních manažerů (PMI) vzrostl na 49,5 bodu z červnové úrovně 48,2 bodu. Přiblížil se tak hranici 50 bodů, která dělí pásmo poklesu a růstu aktivity. K růstu přispěla hlavně složka produkce, která vzrostla na 51,2 bodu, nejvýše od loňského října.

Ukazatel nových zakázek, který signalizuje další vývoj v odvětví, se dostal na tříměsíční maximum a složka nových exportních zakázek byla nejvýše od května, obě ale ještě zůstaly pod 50 body. Index zaměstnanosti naproti tomu klesl nejníže od března 2009.

PMI je prvním významným indikátorem vývoje čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí a signalizuje, že druhá největší ekonomika světa navazuje na postupné zlepšování výkonu během druhého čtvrtletí, podpořené kroky vlády a centrální banky na podporu růstu. Ve druhém čtvrtletí se růst hrubého domácího produktu země zpomalil na 7,6 procenta a ekonomové podle agentury Reuters předpokládají v tomto čtvrtletí zrychlení růstu mírně nad osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK