ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku se v červenci znovu snížila

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Celková důvěra v českou ekonomiku se v červenci meziměsíčně opět snížila. Souhrnný indikátor důvěry ve srovnání s červnem klesl o 1,6 bodu. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila, oznámil dnes Český statistický úřad.

 

Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku zvýšila v obchodě a ve stavebnictví. Ve vybraných službách a v průmyslu naopak klesla. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry nižší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v červenci meziměsíčně zvýšil, meziročně je stále nižší. "Ze šetření mezi spotřebiteli v červenci vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců mírně snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace," uvedl ČSÚ. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se téměř nezměnil. Úmysl spořit se snížil.

V průmyslu se v červenci hodnocení současné celkové ekonomické situace snížilo. Hodnocení současné celkové poptávky se nezměnilo, hodnocení zahraniční poptávky se snížilo. Hlavní bariérou růstu produkce je opět nedostatečná poptávka, uvádí ji přes polovinu všech respondentů.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v červenci zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky se proti červnu mírně zvýšilo také. Celkově se důvěra ve stavebnictví v červenci zvýšila, ale je stále nižší než před rokem.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK