Koruna dopoledne zpevnila na 25,56 Kč/EUR, k dolaru stagnovala

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna se dnes dopoledne obchodovala vůči oběma hlavním světovým měnám bez výraznějších změn. Kolem 10:15 si k euru proti pondělku polepšila o dva haléře na 25,56 Kč/EUR. Vůči dolaru stagnovala na 21,11 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

 

Středoevropské měny zrána zkoušely lehce posílit, ale vrací se, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Hlavní událostí v regionu podle něj bude jednání maďarské centrální banky. "Ta by mohla zvažovat snížení sazeb, ale pravděpodobnější je jejich stabilita kvůli pomalé dezinflaci, současné eskalaci dluhové krize a stále také absenci dohody s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a EU o nouzovém úvěru," míní analytik.

Podle Martina Prokopa z Next Finance dnes bude koruna postrádat domácí stimuly. Nálada na trzích se uklidnila. V pozadí stojí dobrá čínská data. Ta zabrání koruně v další velké vlně oslabování, míní Prokop. Zároveň upozornil na to, že v ohrožení je rating Německa, což představuje pro korunu velké riziko a důvod pro mírné oslabení.

Euro vůči dolaru kolem 10:15 stálo na 1,211 USD/EUR. Euro dolů neposlalo ani zhoršení výhledu německého a nizozemského ratingu agenturou Moody´s, které potvrdilo, že ani tyto země nemohou úplně uniknout problémům na periferii, uvedl Vlk. Podporou pro euro je na druhé straně prohlášení MMF, podle kterého fond odmítá dohady, že by chtěl skončit s pomocí Řecku, doplnil.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK