Pokles průmyslové aktivity v Německu a eurozóně se prohloubil

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. července (ČTK) - Pokles průmyslové aktivity v Německu i celé eurozóně se v červenci výrazně prohloubil. Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu eurozóny klesl nejníže za tři roky, uvedla dnes agentura Markit. Podle ní údaje naznačují zvýšenou pravděpodobnost propadu měnové unie zpět do recese.

Index průmyslové aktivity v eurozóně klesl proti červnu o jeden bod na 44,1 bodu, minimum od června 2009, a v Německu se propadl na 43,3 bodu. Průmyslová aktivita zůstává hluboko v pásmu poklesu, tedy pod hranicí 50 bodů.

Index aktivity v sektoru služeb v zemích eura stoupl o půl bodu na 47,6 bodu. Souhrnný index zůstal na 46,4 bodu proti úrovni 51,1 bodu před rokem a v pásmu poklesu pod 50 body je šestý měsíc po sobě. Ztráty zaznamenaly klíčové složky nových zakázek, zaměstnanosti i produkce.

Červencový PMI odpovídá při nezměněném vývoji v dalších měsících poklesu hrubého domácího produktu eurozóny ve třetím čtvrtletí o 0,6 procenta, řekl hlavní ekonom firmy Markit Chris Williamson. Takovýto pokles čeká firma už ve druhém čtvrtletí, což by znamenalo, že pokud se situace během léta nezlepší, spadne eurozóna do nové recese.

"Pokles táhne stále prudší propad ve zpracovatelském průmyslu, kde produkce klesla čtvrtletním tempem kolem jednoho procenta," řekl Williamson. Německá ekonomika podle něj nyní oslabuje nejvýrazněji za tři roky a rovněž pokles okrajových ekonomik eura je nejsilnější od poloviny roku 2009. Jediné známky zlepšení zaznamenává sektor služeb ve Francii, což ale bude podle ekonoma Markit zřejmě jen dočasný jev.

"Červencový PMI podporuje názor, podle něhož se eurozóna jako celek ponořila do hodně hluboké recese," řekl agentuře Reuters Ben May z firmy Capital Economics.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK