Výnosy španělských státních dluhopisů pokračují v růstu

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Výnosy španělských státních dluhopisů dnes dál rostly. Náklady na obsluhu španělského dluhu jsou nyní dlouhodoběji neudržitelné, což vede k obavám, že Španělsko bude další zemí eurozóny, která bude nucena požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o komplexní finanční pomoc.

 

Výnos španělských desetiletých bondů dopoledne stoupl o 0,10 procentního bodu na 7,6 procenta a poté klesl na 7,44 procenta. Výnos pětiletého dluhopisu se dostal na 7,45 procenta a poprvé od června 2001 byl vyšší než výnos desetiletého dluhopisu.

Vzestup výnosů s kratší splatností nad výnosy dlouhodobějších obligací je podle agentury Reuters známkou toho, že trh cítí zvýšené riziko platební neschopnosti příslušné země.

Výnos dvouletých dluhopisů dnes vzrostl na 6,77 procenta, což je další důkaz nebezpečného narovnání výnosové křivky. Obvykle se roční výnosy dluhopisů s delší lhůtou splatnosti výrazně zvyšují.

Vyhlídky Španělska se v posledních dnech zřetelně zhoršily. Španělská autonomní oblast Valencie požádala ústřední vládu o pomoc se splácením dluhů a totéž nyní zvažuje i region Murcie a další oblasti. Na trzích tak sílí obavy z toho, že Španělsko nebude schopno samo své dluhy splácet a bude muset požádat o pomoc. Eurozóna zatím Španělsku slíbila pomoc pro banky až 100 miliard eur (2,6 miliardy Kč)

Španělská vláda dnes úspěšně prodala krátkodobé pokladniční poukázky v celkové sumě přes tři miliardy eur, jejich výnosy se ale citelně zvýšily. Výnos tříměsíčních poukázek stoupl na 2,43 procenta ze 2,36 procenta v červnové aukci a výnos šestiměsíčních papírů se zvýšil na 3,69 procenta z červnových 3,24 procenta. Poptávka nicméně trojnásobně překročila nabídku.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK