Rosněfť začala jednat s BP o koupi jejího podílu v TNK-BP

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. července (ČTK) - Ruská státní ropná společnost Rosněfť zahájila jednání o koupi polovičního podílu britského koncernu BP v ruském podniku TNK-BP. Vstoupila tím do sporu mezi BP a skupinou ruských miliardářů, kteří TNK-BP společně vlastní, a naznačila, že konečné slovo o osudu TNK-BP chce mít vláda.

BP chce kvůli neshodám s partnery sdruženými v konsorciu AAR už déle ze třetího největšího ruského producenta ropy vycouvat a najít jiný způsob své angažovanosti v Rusku. AAR už vyjádřilo zájem o koupi poloviny podílu BP a naznačilo i možnost odkoupení celého podílu, pro BP by však mohla být spolupráce se státním podnikem do budoucna vysoce lukrativní.

Rosněfť dnes uvedla, že s BP začala jednat o koupi jejího podílu. "Rosněfť má velké zkušenosti s řízením rozsáhlých aktiv a považuje možnost odkoupení podílu BP v TNK-BP za atraktivní podnikatelskou příležitost," uvedl ve sdělení firmy její šéf Igor Sečin. Ten byl ministrem předešlé ruské vlády pro energetiku a jeho dnešní prohlášení ukazuje na to, že má ambici vytvořit z největšího ruského těžaře ropy společnost globálního významu.

BP potvrdila, že vstoupila s Rosněftí do jednání a podepsala s ní dohodu o nezveřejňování obchodních informací. Dodala ale, že bude i nadále jednat s AAR. Konsorcium oligarchů vedené Michailem Fridmanem dnešní informace zatím nekomentovalo.

Konsorcium AAR minulý týden uvedlo, že za polovinu podílu BP, tedy za 25 procent akcií TNK-BP, by bylo ochotno zaplatit deset miliard dolarů (210 miliard Kč). Analytici odhadují hodnotu podílu BP na 25 až 30 miliard dolarů.

Podle dohody BP a AAR může britská společnost jednat o prodeji svého podílu i s jinými stranami, dohodu však může uzavřít až po 90 dnech od zahájení rozhovorů. Dohoda s Rosněftí by byla pro BP nejlepším možným výsledkem, zároveň ale by byla tím nejhorším pro AAR, řekl agentuře Reuters analytik makléřské firmy Troika Dialog Chris Weafer. BP by spojenectvím se státem získala přístup k novým projektům průzkumu a těžby v Rusku, dodal.

"BP by zůstala v Rusku dál ve hře, ale s vyplacenou hotovostí a bez problematických partnerů. Jako kdyby se rozvedla, a pak si vzala soudce," řekl Weafer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK