Maďarsko nechalo sedmý měsíc základní sazbu na 7,0 procenta

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Maďarská centrální banka dnes ponechala základní úrokovou sazbu už sedmý měsíc po sobě beze změny na sedmi procentech, přestože vláda minulý týden zahájila dlouho očekávaná jednání s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o finanční pomoci. Analytici tento výsledek podle agentury Reuters očekávali, předpokládají ale, že sazba, kterou má Maďarsko nejvyšší v Evropské unii, se do konce roku sníží na 6,5 procenta.

 

Centrální banka zatím drží vysoké sazby bez ohledu na očekávaný hospodářský pokles, protože má obavy z oslabení domácí měny a potíží na trhu dluhopisů pod vlivem dluhové krize v eurozóně. Čeká také na to, zda si vláda zajistí od Evropské unie a MMF finanční pomoc. Jednání ale budou složitá a mohou se protáhnut na několik měsíců.

Minulý měsíc centrální banka opět zhoršila hospodářský výhled. V letošním roce očekává pokles domácí ekonomiky o 0,8 procenta proti dosavadní prognóze růstu o 0,1 procenta.

Bankovní rada České národní banky před měsícem snížila základní sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordně nízkou hodnotu 0,5 procenta. Na počátku července snížila svou sazbu na rekordní minimum 0,75 procenta i Evropská centrální banka. Ke snížení klíčových úroků se kvůli útlumu evropské ekonomiky chystá i Polská národní banka.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK