Věřitelé Řecka jsou zpět v Aténách, Samaras slibuje reformy

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 24. července (ČTK) - Do Atén dnes podle plánu přicestovala takzvaná trojka, tedy zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Zahraniční věřitelé přijeli za účelem kontroly plnění podmínek, k nimž se Řecko zavázalo výměnou za další finanční pomoc. Premiér Antonis Samaras slibuje, že se zasadí o to, aby země prosadila hluboké výdajové škrty.

Od roku 2010, kdy Řecko přijalo první zahraniční finanční pomoc, trojka navštívila Atény už několikrát. Na její současnou návštěvu se ale trhy dívají úplně jinak; v posledních dnech se totiž objevila řada spekulací, že Řecko má poslední šanci na záchranu. Velmi tedy bude záležet na tom, co trojka k postupu plnění podmínek řekne.

Samaras před členy své partaje ostře napadal ty, kteří podle jeho názoru sabotují snahu Řecka vážné finanční problémy řešit. Hovořil o zahraničních představitelích, nikoho ale nejmenoval. Stěžoval si, že tito představitelé činí nevhodné komentáře, v nichž se snaží navozovat dojem, že Řecko potíže nezvládne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK