Nečas dal Dobešovi s registrem čas do pátku, pohrozil mu odchodem

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Premiér Petr Nečas (ODS) dal do pátku čas ministru dopravy Pavlu Dobešovi (LIDEM), aby odstranil problémy se systémem registru vozidel. Pokud pak systém bude i nadále kolabovat, očekává premiér ministrovu okamžitou rezignaci. Současná situace kolem registru je podle předsedy vlády neakceptovatelná.

"Očekávám do pátku, že systém registrace vozidel bude běžet bez kolapsu a veřejnost bude informována o tom, že je možné přijít a nechat se bez problémů odbavit," napsal Nečas v prohlášení. Doplnil, že ministrovi na schůzce řekl, že na ministerstvu musí být za problémy s registrem vyvozena konkrétní personální odpovědnost.

Dobešova stranická šéfka Karolína Peake zdůraznil, že je "připravena postavit se situaci na ministerstvu dopravy čelem a navrhnout stranickým orgánům i vyvození politické odpovědnosti". Její nová strana prý nebude strkat hlavu do písku, jak bylo u politických stran v ČR v posledních letech zvykem.

"Politickou odpovědnost musí být schopen vyvodit i ten ministr nebo šéf, který třeba osobně za pochybení nemůže, nebo může jen částečně. Odpovědnost přichází s vedoucí pozicí," dodala Peake.

K odchodu dnes kvůli problémům s registrem Dobeše vyzval i šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Nedávno spuštěný nový systém registru vozidel nejprve zkolaboval a dodnes funguje s problémy. Náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný dnes ČTK řekl, že v něm je okolo milionu chybných dat, která nejde odstranit jinak než tím, že lidé přijdou na registrační pracoviště, kde úředníci chyby v databázi zjistí a opraví. Kvůli chybám se vzájemně obviňují ministerstvo vnitra, které registr dřív provozovalo, a ministerstvo dopravy.

Software pro nový registr stál 37 milionů korun. ATS - Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK