Pražská burza mírně posílila, dařilo se energetice a Telefónice

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Pražská burza dnes navzdory ztrátám na hlavních evropských akciových trzích mírně posílila. Hlavní index PX uzavřel proti pondělku silnější o 0,37 procenta na 878,7 bodu. Index nahoru táhly především akcie energetické společnosti ČEZ a telekomunikačního operátora Telefónica, z menších emisí se nejlépe dařilo těžařské firmě NWR.

"Navzdory růstu se v Praze dařilo pouze zástupcům energetického sektoru a defenzivní Telefónice, u níž investoři vyčkávali na zítřejší výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Telefónica se během dne za podpory nákupního zájmu posunula dále od úrovně 380 Kč a končila den se ziskem 1,05 procenta na 384 Kč za akcii. Společnost odstartuje českou výsledkovou sezonu ve středu před otevřením trhu, analytici Komerční banky očekávají osmiprocentní pokles provozního zisku na 2,1 miliardy korun.

Největší objem obchodů dnes protekl akciemi ČEZ, které dnes obstaraly zhruba polovinu z celkového denního objemu transakcí. ČEZ končil s 1,27procentním přírůstkem na ceně 707,10 koruny navzdory sníženému doporučení od analytiků Espirito Santo.

Vůbec nejziskovějším titulem na pražské burze dnes byla těžební NWR. Její akcie si připsaly přes dvě a půl procenta na 98 korun.

Nedařilo se naopak developerovi Orco, jehož cenné papíry podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky prohloubily historické minimum pádem o bezmála pět procent na 47,55 koruny. O téměř procento na 11.092 korun oslabily také akcie tabákové společnosti Philip Morris ČR a mírné ztráty postihly obě banky. Erste Bank oslabila o třetinu procenta na 358,30 koruny a Komerční banka ztratila půl procenta na 3398 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK