Euro kvůli problémům eurozóny klesá již pátým dnem za sebou

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. července (ČTK) - Evropská měna dnes již pátý obchodní den za sebou oslabila vůči dolaru a jenu. Ke ztrátám eura dnes přispěla slabá statistika z eurozóny a zhoršení výhledu ratingu nejsilnějších ekonomik eurozóny, které posílily obavy o další vývoj regionu.

V 17:50 SELČ euro vůči dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,2070 USD a k jenu oslabilo o 0,6 procenta na 94,36 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,2 procenta na 78,18 JPY.

Agentura Markit dnes uvedla, že pokles průmyslové aktivity v Německu i celé eurozóně se v červenci výrazně prohloubil. Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu eurozóny klesl nejníže za tři roky. Údaje naznačují zvýšenou pravděpodobnost propadu měnové unie zpět do recese.

Agentura Moody's snížila výhled na negativní ze stabilního pro ekonomiky Německa, Nizozemska a Lucemburska. Své rozhodnutí odůvodnila zvýšením šancí, že by Řecko mohlo opustit eurozónu.

Vysoko se rovněž drží výnosy španělských dluhopisů. Mohou za to obavy, že další španělské regiony budou následovat Valencii a požádají vládu v Madridu o finanční pomoc.

Další vývoj kurzu eura ovlivní rovněž výsledky návštěvy takzvané trojky mezinárodních věřitelů v Aténách. Ta začala dnes.

Další oslabení eura vůči dolaru by podle analytiků mohly zbrzdit údaje o hospodářském růstu USA. Zpráva o vývoji hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí bude zveřejněna v pátek a analytici čekají další zpomalení růstu největší světové ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK