Pokud ministr Dobeš do pátku nezprovozní registr aut, rezignuje

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Premiér Petr Nečas (ODS) dnes vyzval ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM), aby kvůli přetrvávajícím problémům s registrem vozidel vyvodil ze situace personální odpovědnost. Pokud registr nebude fungovat do pátku, očekává Dobešovu rezignaci. Dobeš České televizi řekl, že ke své rezignaci je připraven. Centrální registr dnes dopoledne opět nefungoval. Po desáté hodině se sice na některých místech rozběhl, jinde problémy přetrvávají.

"Očekávám do pátku, že systém registrace vozidel bude běžet bez kolapsu a veřejnost bude informována o tom, že je možné přijít a nechat se bez problémů odbavit," napsal Nečas v prohlášení.

Ministerstvo dopravy dnes uvedlo, že nový registr obsahuje až milion chyb. Podle náměstka ministra dopravy Miroslava Drobného nejde chyby odstranit jinak než tím, že lidé přijdou na registrační pracoviště, kde úředníci chyby v databázi zjistí a opraví. To může trvat i roky, připustil. Automobily mají v databázi například špatně uvedené majitele a nesedí jejich technické parametry, jako objem motoru či barva karoserie.

Kvůli chybám se vzájemně obviňují ministerstvo vnitra, které registr dřív provozovalo, a ministerstvo dopravy. Podle nynějšího náměstka ministra vnitra a exmistra ministra dopravy Radka Šmerdy za chybná data může ministerstvo dopravy. Chybné údaje o vozidlech se prý do databáze dostaly přenosem dat z původního registru.

Zcela nefunkční byl dnes systém i přes ujišťování ministerstva dopravy v Karlovarském kraji. Například na chebské radnici se na čas zdálo, že by mohl fungovat, pak ale opět kolaboval. Obdobná situace byla rovněž na magistrátu v Karlových Varech. "Máme hrůzu ze středy, kdy je úřední den a asi přijde spousta lidí, kteří budou chtít přihlásit auto," uvedl mluvčí města Jan Kopál.

Na některých dalších pracovištích registru v zemi byla ráno atmosféra značně napjatá. V Brně museli vyjet na odbor dopravněsprávních činností policisté, aby tam uklidnili rozčilené klienty stěžující si na nekonečné čekání při registraci auta. Podle policie tam došlo na nadávky, urážení úředníků a křik. Jedna hlídka bude proto v Brně po celý den na registrace dohlížet.

Lepší situace byla od dopoledne v Pardubicích. "Systém funguje kompletně a bez problémů, včetně ověřování původu aut," řekl ČTK vedoucí odboru dopravy pardubické radnice Vladimír Bakajsa. Podobná situace je podle dotázaných úředníků i v Olomouci. Ve Zlíně je podle mluvčího radnice Zdeňka Dvořáka systém sice stabilnější, některé úkony přesto stále provádět nelze.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se potýká s neustálými problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, firma ATS - Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o sankce za nefunkčnost systému. Řidiči tak mají přes dva týdny problém s přihlášením vozů. Někteří se na stát obrátili se žádostí o odškodnění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK