Americké akcie dál klesají, vliv mají i horší výsledky firem

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. července (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, který se v průběhu dopoledne zvolna prohluboval. Trh si nadále všímá vývoje v Evropě, především pak ve Španělsku, jemuž na nová maxima stoupají výnosy státních dluhopisů. Investoři tak zvažují, do jaké míry je pravděpodobné, že Madrid bude muset požádat o zahraniční pomoc.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.567 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 1,2 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval 1,1 procenta na 1335 bodů, index Nasdaq Composite oslaboval o 0,9 procenta na 2,865 bodů.

K poklesu cen přispěly i horší výsledky některých firem, případně horší výhled. Zatímco logistický podnik United Parcel Service zhoršil výhled na zbytek letošního roku, technologická společnost Texas Instruments varovala před horším třetím čtvrtletím.

"Podíváte se na UPS a FedEx a pomyslíte si, že právě tyto firmy tak nějak měří teplotu toho, co se děje. Jestliže prudce klesají, proč bych se měl stavět před rozjetý vlak," poznamenal k vývoji na trhu šéf společnosti Boenning & Scattergood Cummins Catherwood. Akcie UPS ztrácely pět procent, FedEx kolem 2,5 procenta.

Důvodem k obavám je podle některých investorů i zpráva agentury Moody's, která v pondělí zhoršila výhled ratingu Německa, Nizozemska a Lucemburska. Všechny tyto země tvoří jádro eurozóny a mají rating na nejvyšším stupni AAA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK