Madrid: Itálie a Francie podporují snahu o rychlé řešení krize

24.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 24. července (ČTK) - Itálie a Francie podpořily požadavek Španělska, aby Evropská unie začala rychle naplňovat dohodu z červnového summitu, na němž položila základy řešení současné dluhové krize eurozóny. Oznámilo to španělské ministerstvo zahraničních věcí, zástupci Itálie a Francie se ale k takové interpretaci staví opatrně. Španělsko je nyní v epicentru krize a sílí obavy, že bude nuceno požádat o zahraniční finanční pomoc.

Summit v Bruselu 28. a 29. června potvrdil odhodlání členských zemí eurozóny učinit všechno pro to, aby sedmnáctičlenné hospodářské seskupení zůstalo pohromadě. Delegáti uvedli, že udělají maximum pro obnovu finanční stability eurozóny, především za pomoci flexibilního využití současných nástrojů. Těmi jsou záchranné fondy EFSF a ESM.

Oba zmíněné nástroje lze podle dohody ze summitu použít k nákupu státních dluhopisů přímo na trhu. Fondy ale také mohou poskytovat úvěrové linky. Členské země eurozóny ale nejprve musí požádat, aby byly tyto fondy k uvedenému účelu aktivovány.

Náklady na obsluhu španělského dluhu v poslední době vzrostly na nová maxima a výnos klíčového desetiletého papíru vystoupil nad 7,5 procenta. To je při současné výkonnosti španělské ekonomiky dlouhodobě neudržitelná úroveň. Španělská ekonomika je teď v recesi a tamní činitelé avizovali, že v ní zůstane i příští rok.

Několik španělských ministrů přitom v minulých dnech vyzvalo Evropskou centrální banku (ECB), aby zakročila a začala nakupovat dluhopisy. Jedině tak lze podle ministrů snížit napětí, které teď na trzích panuje. Zástupci Itálie a Francie se ale staví opatrně k interpretaci, že by návrhy Madridu podporovali tak, jak Španělé uvádějí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK