Akcie v USA dál klesají, kvůli dluhové krizi ztrácí také euro

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. července (ČTK) - Americké akcie v úterý pokračovaly v poklesu, a to už třetím dnem po sobě. Reagovaly tak na eskalaci dluhové krize v eurozóně a na nové důkazy, že situace v Evropě začíná mít negativní dopady na řadu firem z USA. Na devizových trzích dál oslabovalo euro, jemuž nejvíce uškodil vývoj ve Španělsku. Euro tak spadlo na další mnohaletá minima.

Dow Jonesův index odepsal 104,14 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 0,82 procenta na hodnotě 12.617,32 bodu. Podobně širší index S&P 500 odepsal 0,90 procenta na 1338,31 bodu, zatímco index Nasdaq Composite klesl o 0,94 procenta na 2862,99 bodu.

Index S&P 500 přitom testuje 50denní klouzavý průměr, a pokud se nad ním neudrží, otevírá se cesta k dalšímu propadu. Část analytiků také poukazuje na to, že prodávat se chystají institucionální investoři, což by mohl být jeden z katalyzátorů nové vlny výprodeje.

Výrazně dolů se vydaly akcie logistické společnosti United Parcel Service (UPS), tedy firmy, která je považována za barometr stavu globální ekonomiky. Firma oznámila čtvrtletní výsledky, které zaostaly za odhady analytiků, a navíc snížila výhled na další období. Zdůvodnila to nejistými podmínkami v globální ekonomice.

Akcie UPS odepsaly 4,6 procenta na 74,34 USD a postaraly se o propad ostře sledovaného indexu dopravních společností. Ten klesl o 1,2 procenta. Nepříznivě zprávy přinesla i technologická společnost Texas Instruments, která zhoršila výhled hospodaření na třetí čtvrtletí.

Akciím společnosti Cisco Systems uškodila zpráva, že společnost VMWare převezme soukromý podnik Nicira. Tento krok analytici hodnotí jako hrozbu pro hlavní činnost Ciska, které vyrábí internetové routery. Akcie Ciska tak odepsaly 5,9 procenta na 15,12 USD.

"Procházíme obdobím velkých změn a hodně se mluví o tom, že Evropa čelí v roce 2012 recesi. Teď už to i vidíme ve výsledkových zprávách a trh na to reaguje," podotkl hlavní investiční analytik Gail Dudack ze společnosti Dudack Research Group.

Na devizových trzích dál klesá euro, k jehož propadu přispěl další růst výnosů španělských státních dluhopisů. Výnos pětiletých papírů se dostal nad výnos papírů se splatností deset let, což je obecně považováno za známku vyšší nervozity investorů. Obchodníci tím dávají najevo nedůvěru ve schopnost Španělska dostát svým závazkům. K poklesu kurzu eura přispěla i statistika z Německa a horší výhled německého ratingu od agentury Moody's.

Euro spadlo až na 1,2040 USD, což je nejnižší hodnota od června 2010. Později ale část ztrát smazalo a naposledy se obchodovalo za 1,2052 USD. I to je ale denní pokles o 0,5 procenta. Proti japonskému jenu euro kleslo o 0,8 procenta na 94,29 JPY, zatímco dolar vůči jenu odepsal 0,2 procenta na 78,18 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK