ECB: Záchranný fond eurozóny by mohl dostat bankovní licenci

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt/Londýn 25. července (ČTK) - Evropský stabilizační mechanismus (ESM), který plní roli stálého záchranného fondu eurozóny, by mohl dostat bankovní licenci. V rozhovoru ve finanční televizi Bloomberg to řekl člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny. ECB takovou myšlenku dosud rázně odmítala, euro tudíž na slova Nowotného zareagovalo masivním růstem.

"Já myslím, že jsou zde argumenty pro," řekl Nowotny, který je zároveň guvernérem rakouské centrální banky. "Jsou zde i jiné argumenty, já to ale vidím jako přetrvávající diskusi," dodal s tím, že si ale není vědom, že o této věci by se v ECB právě teď vedla konkrétní jednání.

Obchodníci se nicméně soustředili na změnu uvažování v ECB, což může mít pro kurz eura potenciálně zásadní dopady. Než se rozhovor na Bloombergu objevil, euro se prodávalo za zhruba 1,2060 USD. Po slovech Nowotného kurz prudce vyrazil vzhůru a v mžiku se dostal asi na 1,2115 USD. Euro se tudíž ocitlo na denním rekordu.

Na to, aby fond ESM dostal bankovní licenci, tlačí především Francouzi. Pokud fond bankovní licenci skutečně dostane, bude si moci levně půjčovat od ECB. V takovém případě se zvýší jeho palebná síla, tedy schopnost ručit za úvěry. Eurozóna by tím získala větší manévrovací prostor pro případ, že bude muset zachraňovat další členské země.

ECB zatím opakovaně odmítala myšlenku, aby mohl fond ESM působit jako banka. Většinou to zdůvodňovala tím, že fond pak bude fungovat jako skrytý nástroj k financování vlád. To je totiž zakázáno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK