Koruna dopoledne stagnuje k euru a mírně posiluje k dolaru

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne stagnuje k euru a mírně posiluje k dolaru. V 10:20 se koruna obchodovala na úterních 25,52 Kč/EUR a vůči dolaru získala pět haléřů na 21,07 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Koruna otevřela sice slabší, ale podle Tomáše Vlka z Patria Finance jí později pomohl komentář z Evropské centrální banky. Její zástupce Ewald Nowotny prohlásil, že existují argumenty pro udělení bankovní licence evropskému záchrannému fondu ESM. "O této možnosti se prý ještě nejedná, ale samotná zmínka trhům dopoledne pomohla," uvedl Vlk.

Podobně jako u koruny se vyvíjel také kurz dalších středoevropských měn. Žádné zajímavé zprávy z regionu se dnes neobjevily, nová data na programu nejsou, poznamenal Vlk.

Euro vůči dolaru kolem 10:20 posílilo na 1,2126 USD/EUR. Vlk ale připomněl, že stále trvá několik vážných rizik spojených s dluhovou krizí. Španělsko se už podle něj financuje tak draho, že je otázkou času, kdy bude potřebovat další vnější pomoc, která by ovšem byla pro záchranné fondy na hraně únosnosti. Řecká fiskální situace zůstává nevyřešená a značně roste pravděpodobnost dalšího krachu a v trochu delším výhledu je asi největší hrozbou Itálie, míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK