Akcionáři burzy LME schválili převzetí od HKEx za 2,2 mld USD

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. července (ČTK) - Akcionáři londýnské burzy kovů LME schválili nabídku na převzetí od provozovatele hongkongské akciové burzy Hong Kong Exchange and Clearing Ltd. (HKEx) za 2,2 miliardy USD (46,4 miliardy Kč). Spojí se tak největší světový obchodní trh se surovinami, jako jsou měď, hliník a zinek, který vznikl před 135 lety, s přední burzou v Asii a členové LME získají napojení na Čínu, která je největším kupcem kovů. Dohoda má být dokončena ve čtvrtém čtvrtletí, uvedla LME v prohlášení.

Obě firmy dohodu o převzetí oznámily v polovině června. "Dohoda s HKEx, přední burzou v Asii, zajistí LME pozici nejdůležitějšího místa pro obchod s kovy na světě," uvedl výkonný ředitel LME Martin Abbott. "Je to konec jedné éry a začátek nové," dodal ředitel obchodníka Sucden Financial, který je jedním z velkých akcionářů LME, Michael Overlander.

Na dnešní mimořádné valné hromadě akcionářů se jich 64 vyslovilo pro spojení a tři byli proti. Někteří členové, zvláště průmysloví zpracovatelé kovů, se obávali, že převzetí ukončí systém nízkých poplatků na burze a některé způsoby obchodování, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK