MMF: Čína zvládá hospodářské zpomalení, jüan je mírně podhodnocen

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čína své ekonomice zajistila takzvané hladké přistání a žádné prudké zpomalení jí nehrozí. Ve své výroční zprávě o stavu a vyhlídkách čínské ekonomiky to uvádí Mezinárodní měnový fond (MMF). Doporučuje ale pokračovat v reformách. Fond přitom zmírnil rétoriku směrem k čínské měně jüan a ve zprávě uvádí, že čínská měna je pouze mírně podhodnocena.

 

MMF se pochvalně vyjadřuje o čínských představitelích, kteří podle fondu zajistili takovou měnovou a hospodářskou politiku, která v zemi udržela svižný hospodářský růst. Čína se tak vyhnula hospodářskému marasmu, kterým teď prochází většina vyspělých zemí. Pokud chce ale Čína dosáhnout růstu i do budoucna, musí přistoupit k dalším hlubokým změnám.

"Zdá se, že čínská ekonomika prochází hladkým přistáním, i když protivítr, který přichází z globální ekonomiky, je stále silnější," píše se ve zprávě, kterou MMF vydal po konzultacích s čínskými činiteli. Stejné zprávy fond vydává i za další země.

Čína podle fondu také odstranila některé prvky nerovnováhy, například snížila svůj tradičně vysoký obchodní přebytek. Pod kontrolu ale dostala také inflaci. Rizika naopak měnový fond vidí ve vysoké úvěrové aktivitě. Doporučuje proto účinnější regulaci, která by Číně pomohla zajistit větší finanční stabilitu.

"Obecně jsme přesvědčeni, že Čína prochází takzvaným hladkým přistáním, poznamenal náměstek oddělení MMF pro oblast Asie a Tichomoří Markus Rodlauer. "To znamená růst kolem osmi procent. To je sice méně než v minulosti, pořád je to ale velmi příznivě při srovnání s tím, co se děje kolem nás," dodal.

Hrubý domácí produkt Číny ve druhém čtvrtletí zpomalil na 7,6 procenta, což je nejslabší růst za poslední tři roky. Je to ale v souladu s očekáváním analytiků. Za zpomalením tempa růstu je především slabší export, slabší výdaje spotřebitelů a pokles výroby. Ekonomové tvrdí, že ekonomika by se mohla zotavit už ve druhém pololetí, bude to ale prý delší proces a oživení zřejmě ani nebude tak silné, jak se předpokládalo.

Dosud se čekalo, že svižný růst čínské ekonomiky vyrovná slabou poptávku v západních zemích, nové hodnocení měnového fondu ale naznačuje, že to tak nemusí být. MMF minulý týden snížil odhad růstu čínské ekonomiky na letošní rok o 0,2 procentního bodu na rovných osm procent. Uvedl také, že takzvané tvrdé přistání je pořád ještě možné.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK