Pražská burza o desetinu procenta posílila

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Pražská burza dnes pokračovala v nepatrném růstu. Hlavní index PX při absenci výrazných impulsů a nízkém objemu obchodů posílil o 0,10 procenta na 879,6 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

"Hlavními hybateli dění byly podobně jako na západních trzích firemní zprávy," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Zatímco Telefónica ČR po mírně lepších výsledcích přidala procento na 388 korun, Unipetrol před čtvrtečním zveřejněním výsledků odepsal 1,57 procenta na 166 korun.

Akcie developera Orco se po zprávě o prodloužení splatnosti klíčového úvěru odrazily od historického minima k zisku 4,29 procenta a přiblížily se 50 korunám. V poklesu po zprávě o odchodu z pražského trhu pokračoval KIT Digital, odepsal bezmála šest procent a dostal se těsně pod 70 korun.

Smíšeně skončili zástupci energií. Těžební NWR po úterním výprodeji celého sektoru v zámoří, který pokračuje i během dnešního dne, oslabila o 0,15 procenta k 98 Kč. "Propady v zámoří přitom včera přesahovaly hranici deseti procent," upozornil Josef Kohout z Patria Finance. O čtvrt procenta naopak posílily akcie ČEZ, které se po celý den držely v úzkém pásmu u 710 Kč.

ČEZ se podle Kohouta dotýká odpolední zpráva, podle které celkem šest chystaných polských projektů energetických a teplárenských zdrojů od příštího roku nebude moci získat emisní povolenky pro jejich provoz zdarma. "To by mohlo být konkurenční výhodou ČEZu, rizikem jsou případné změny pod tlakem Evropské také v ČR," uvedl Kohout.

Také banky zakončily obchodování smíšeně. Zatímco Komerční banka o 0,65 procenta přišla, rakouská Erste Bank o 0,67 procenta posílila. "Ostatní zástupci prošli seancí za minimálního objemu," dodal Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK