Euro po komentáři člena ECB posiluje

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. července (ČTK) - Evropská měna dnes roste vůči většině hlavních měn a oživila z dvouletého minima k dolaru. Euro podpořil komentář člena Evropské centrální banky o možné bankovní licenci pro záchranný fond ESM.

Kolem 18:15 SELČ euro vůči dolaru zpevnilo o 0,6 procenta na 1,2131 USD a k jenu vzrostlo o 0,6 procenta na 94,88 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o 0,1 procenta na 78,22 JPY.

Člen Rady guvernérů ECB Ewald Nowotny v rozhovoru pro finanční televizi Bloomberg uvedl, že záchranný fond ESM by mohl dostat bankovní licenci. Fond by získal větší sílu pro boj s dluhovou krizí. ECB takovou myšlenku dosud rázně odmítala, euro tudíž na slova Nowotného zareagovalo masivním růstem.

Euru pomohlo i společné prohlášení Španělska a Francie, že kvůli stabilitě v eurozóně je potřeba přijmout jednotný kontrolní mechanismus pro banky v regionu do konce roku. Podle některých analytiků však byl dnešní růst přehnaný.

Zpráva ministerstva obchodu USA ukázala, že prodej nových rodinných domů na americkém trhu klesl v červnu meziměsíčně nejvýraznějším tempem za více než jeden rok. Objem prodeje se po květnovém výstupu na dvouleté maximum sesunul na minimum za pět měsíců a ceny prodaných domů obnovily trend poklesu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK