Hyundai zvýšil zisk o deset procent, pomohl odbyt v Evropě

26.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihokorejský výrobce automobilů Hyundai Motor ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil čistý zisk o desetinu na 2,55 bilionu wonů (asi 46,7 miliardy Kč). Firma tak má za sebou už třinácté čtvrtletí po sobě, kdy jí rostl zisk, a zaznamenala také rekordní odbyt. Nejvíce k tomu přispěla Evropa. Hyundai vyrábí auta i v České republice.

 

Automobilka dokázala vylepšit hospodaření navzdory tomu, že automobilový trh v Evropě kvůli dluhové krizi a poklesu poptávky obecně prochází složitým obdobím. Za slabá místa firma označila svůj domácí trh, tedy Jižní Koreu, stejně jako Čínu.

Na evropském trhu Hyundai prodej zvýšil dvouciferným tempem, především díky zájmu o nové modely. Dobře se prodávaly například sedany i40, ale také sportovně-užitkový vůz ix35. Nárůst prodeje tak ostře kontrastuje se slabším odbytem u jiných automobilek. Na slabší zájem o své vozy v úterý upozornil francouzský Peugeot anebo evropská součást americké automobilky Ford Motor.

Hyundai je spolu se svou dceřinou společností Kia Motors pátým největším výrobcem automobilů na světě. Ve druhém čtvrtletí Hyundai v celém světě prodal 1,11 milionu vozů, což je nový rekord. Management předpokládá, že v letošním roce bude prodej trochu vyšší, než si firma stanovila. Podnik ale snížil odhad globálního prodeje aut od všech výrobců, převážně kvůli slabé poptávce v Evropě a v Číně.

Akcie automobilky Hyundai dnes na burze v Soulu zpevnily o 1,6 procenta na 223.500 wonů. Od května už ale zhruba o 18 procent oslabily, což dávají analytici do souvislosti převážně s vyhlídkami globální ekonomiky a spory mezi vedením a odboráři.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK